Shadow Mountain House / Rowland + Broughton Architecture

0
99

Shadow Mountain House / Rowland + Broughton Architecture

© Brent Moss

© Brent Moss© Brent Moss© Brent Moss+ 27

share

Or

https://www.archdaily.com/955769/shadow-mountain-house-rowland-plus-broughton-architecture

  • AreaArea of ​​this architecture project Area:
    4672 ft²
  • Year Final year of this architectural project
    Year:

    2020

  • PhotographsPhotographs: Brent Moss
  • ManufacturersBrands with products used in this architecture project Manufacturer: Sherwin-Williams, This, Area rug Jaipur, Bench leather Edelman leather, Black Hound Design Company, Blackhound Design Company, CPA, Decorative materials, Dominique Kieffer, Ashley Norton door fittings, Architex curtain fabric, Duravit, Caesar ceramic floors, Headboard fabric Zoffany, Sherwin Williams bedside table color, Nobilis cushion fabric, RAGS, Seat cushion fabric DesignTex, Table lamp lights up, Tatterdemalion, +2-2

© Brent Moss© Brent Moss

Text description of the architects. A challenging plot of land and the customer’s goal of getting a distinctive view of towering tree tops and distant mountain slopes drove the vertical architecture of this delightful family home on the edge of downtown Aspen. Within 4,672 square feet of space on three levels are the main living areas on the upper level and on the roof and the bedrooms on the lower levels. A Form Follows Function group has been created that contains large aperture-style windows that focus directly on primary views. Another opening offers a wide view of the shadow mountains and seamless indoor and outdoor entertainment options in the privacy of the backyard.

© Brent Moss© Brent MossLocation map Location map© Brent Moss© Brent Moss

Champagne colored standing seam metal cladding was used as the skin of the building so it could be applied to both vertical and horizontal surfaces. Stucco was used on the outside of the main level as a muted, monolithic base that retreats from the expressive upper level. It was a unique challenge to ensure that the views were the main focal points from inside the house. In a compressed footprint, essential programmatic elements compete for attention. Glass guardrails for internal stairs were chosen to allow more natural light to filter freely through the house and to ensure the transparency they provide. Skylights were installed to let in light from above. Another design challenge was the detailing required for the unique angles that are driven by the opening windows. Raincovering techniques and interior gutters were used so that the standing seam metal siding was used evenly around the openings.

© Brent Moss© Brent MossBuilding plan Building plan© Brent Moss© Brent Moss

Additional design decisions also encouraged views. Driven by the customers’ love for bold colors, our design team focused on a lively, distinctive, analog color sample. Against a backdrop of neutral plaster of paris, white oak, and minimal detail, we set purple for the lower level, blue for the ground floor, and green for the upper level to draw in the rich greens of the surrounding wooded views. The clients’ collection of contemporary art has been specifically placed in areas that add to the overall aesthetics of the space without distracting attention from the view.

© Brent Moss© Brent Moss

When we focused on furniture, comfort, color and contrast played a role. Encouraged by customer attitudes, we mixed bespoke pieces, like a Lais chandelier discovered in the Salone del Mobile placed over a custom-made wooden dining table with live edges, with off-the-shelf items such as: B. Lounge chairs from Flexform and side tables from Made Goods. The headboard of the main bed and soft goods were custom designed, as were bunk beds in a guest room. The end result is a colorful, casual and comfortable home that more than exceeds customer expectations and perfectly suits their lifestyle.

© Brent Moss© Brent Moss